09.05.2017

Valamar Junior Open - izvješće direktora turnira

Dubrovnik - O Valamar Junior Openu, turniru iz serije Evropskoga juniorskog kupa koji je održan od 5. do 7. svibnja u Sportskoj dvorani u Gospinom polju, izvješćuje direktor turnira Ratko Galjer.

 

Paralelno se u Mlinima igrao i Yonex Youth International, a na dva spomenuta turnira u organizaciji Badmitonskog kluba Aedium nastupili su natjecatelji iz čak 28 država svijeta (26 u juniorskoj i 16 u podmladačkoj konkurenciji). Osim što je treće izdanje Valamar Junior Opena bilo rekordno po broju sudionika te broju država iz kojih su natjecatelji stigli, bilo je i najkvalitetnije.

 

Francuz Arnaud Merkle, europski juniorski doprvak, osvojio je zlato iako nije bio najbolje rangirani igrač nego treći nositelj. U konkurenciji igračica slavila je druga nositeljica, Mađarica Vivien Sandorhazi. U muškim i ženskim parovima pobjede su odnjeli prvi nositelji. Česi Peter Beran i Ondrej Kral su najbolji kod muških parova , dok su Turkinje Bengisu Ercetin i Nazlican Inci uzele zlato u ženskim parovima. U mješovitim parovima Shiau Cheng Chen i Yi-Husan Chiang zlato su odnijele na Tajvan.

 

Na podmadačkom turniru kod pojedinaca dominantan je bio Indijac Varun Kapur, dok je kod igračica dominirala Poljakinja Joanna Poredworny koja je lakoćom osvojila i mlađekadetski turnir. U muškim parovima pobjedu su odnijeli Mađari, dok su kod djevojaka pobjednice Finkinje. Mješoviti parovi otišli su na stranu Mađara. Kod mlađih kadeta pobjedu je odnio Bugarin, dok je kod djevojaka pobijedila već spomenuta Poljakinja. Treba spomenuti da je igračica iz Poljske tek napunila 11 godina i da ovo ime treba svakako zapamtiti. U mješovitim i muškim parovima dominirali su Bugari, dok su ženske parove osvojile Mađarice. Turnir poletaraca obilježili su Ukrajinac Zabrodin i Moldavka Gynga koji su dominirali u obje konkurencije. Nažalost osim u konkurenciji poletaraca naši igrači nisu imali puno uspjeha.


Juniorski turnir je po riječima mnogih trenera u dvorani bio po snazi odmah iza Nizozemske i Njemačke, te našim igračima nije bilo lako igrati u tako jakoj konkrenciji. Čak četiri azijske države nastupile su ove godine na Valamar Junior Openu.
Paralelno uz turnir imali smo snimanje tri priče za Badminton Unlimited iz Singapura. Hrvatska reprezentacija, Valamar Junior Open te Luka Ban kao najperspektivniji igrač.

 

Nakon turnira pljuštale su pohvale za organizaciju i gotovo svi su najavili povratak dogodine. Sljedeći Valamar Junior Open već je uvršten u kalendar (27-29. travnja 2018.). Razlog pomicanja tjedan ranije je završetak kvalifikacija za Olipmijske igre mladih (1. svibnja 2018). Tim potezom turnir će još više dobiti na važnosti jer će mnogi igrači loviti zadnje poene za ulazak na listu Olimpijskih igra mladih.


nazad